Wigwam Experience

Wigwamia juhlistetaan syksyn konserttisalikiertueella

Vuonna 1968 Helsingissä perustettu Wigwam oli yksi suomalaisen rockin merkittävimmistä yhtyeistä 1970-luvulla. Wigwam niitti mainetta aikanaan myös ulkomailla ja yhtye on säilyttänyt kulttimaineensa ja suosionsa aina tähän päivään asti. Monimutkaisesta ja kunnianhimoisesta progressiivisesta rockista ja myöhemmin yksinkertaisemmasta taiderockista tunnetun yhtyeen jäsenet kasaavat rivejään uudelleen ja esiintyvät syksyllä 2018 Wigwam Experience –nimeä kantavalla 50-vuotisjuhlakiertueella Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Wigwam Experience-juhlakonserttien kookoonpano koostuu Wigwamin entisistä jäsenistä, kuten Jukka Gustavson, Rekku Rechardt, Esa Kotilainen, Pave Maijanen ja Jan Noponen. Syys-lokakuussa järjestettävällä juhlakiertueella esiintyy myös vierailevia Wigwam-taustan jakavia huippumuusikoita, kuten Pedro Hietanen ja Mikko Rintanen. Lisää vierailijoita julkaistaan vielä lähempänä konsertteja.

Wigwam Experience -juhlakiertueella esiintyvistä artisteista pisin Wigwam-historia löytyy kosketinsoittaja Jukka Gustavsonilta. Gustavson oli mukana jo yhtyeen vuonna 1969 julkaistulla ”Hard N’ Horny” -esikoislevyllä, jonka A-puolelta löytyvät kappaleet ovat pääosin lähtöisin hänen kynästään. Esikoisalbumin ensimmäinen painos muistetaan myös yhtyeen käsin piirtämistä pahvisista kansista. Samoihin aikoihin julkaistiin myös single ”Luulosairas”, joka on edelleen yksi Wigwamin tunnetuimmista kappaleista ja niin ikään Jukka Gustavsonin säveltämä.

Pekka ”Rekku” Rechardt puolestaan esiintyi Wigwamin kanssa ensimmäisen kerran vuonna 1973, ja samana vuonna hänet kiinnitettiin vakituiseksi kitaristiksi bändiin. Yhtye työsti tällöin neljättä levyään ”Being”, joka julkaistiin vuonna 1974. Saman vuoden huhtikuussa ennen Englannin-kiertuetta Jukka Gustavson ja basisti Pekka Pohjola ilmoittivat jättävänsä yhtyeen, joka johti Wigwamin hetkelliseen hajoamiseen.

Yhtye kokosi itsensä kuitenkin pian uudelleen, ja vielä samana vuonna uudeksi basistiksi kiinnitettiin Måns Groundstroem ja koskettimiin vierailevaksi jäseneksi niin ikään tulevalla Wigwam Experience -juhlakiertueella esiintyvä Esa Kotilainen. Tammikuussa 1975 yhtye matkusti Tukholmaan nauhoittamaan ”Nuclear Nightclub” -levyä, josta tuli yhtyeen kaikkien aikojen suurin kaupallinen menestys ja ainoa kultalevy. ”Nuclear Nightclub” on myös voittanut Yleisradion äänestyksen kaikkien aikojen merkittävimpänä suomalaislevynä ja Soundi-lehden kriitikoiden äänestyksessä levy sijoittui kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi suomalaiseksi levyksi. Menestysalbumin tuottajana toimi ensikertalainen Pave Maijanen, ja hän on myös itseoikeutetusti mukana tulevan syksyn juhlakonserteissa.

Yhtyeen toinen aikakausi päättyi vuonna 1979 ja seuraavana vuonna 1980 yhtyeen perustajajäsen ja rumpali Ronnie Österberg menehtyi, joka johti yhtyeen jäsenet vuosiksi erilleen toisistaan.

Wigwam teki paluun vuoden 1991 Provinssirockissa, jolloin rumpujen taakse asettui Jan Noponen ja koskettimiin Pedro Hietasen tilalle Mikko Rintanen. Tällä kokoonpanolla julkaistiin myös vuonna 1993 ”Light Ages” albumi, jota on verrattu yhtyeen 1970-luvun tuotantoon. Noponen toimii Wigwam Experience -kiertueella rumpalina, ja myös Hietanen ja Rintanen vierailevat konserteissa.

Wigwam Experience 50-vuotisjuhlakiertueella pääset eläytymään Wigwamin ainutlaatuiseen historiaan ja musiikkiin ennenäkemättömällä tavalla. Liput tulevat myyntiin perjantaina 22. kesäkuuta klo 9:00 Lippupisteessä.

Konserttikiertueen tuottavat yhteistyössä No Fear Agency & Promotion Oy ja Alt Agency & Management. Helsingin konsertti on osa Kulttuuritalon 60 –vuotisjuhlaohjelmaa ja se järjestetään yhteistyössä Helsingin Kulttuuritalon kanssa. Turun konsertti tuotetaan yhteistyössä Sunborn Liven kanssa.

Lisätietoja:

Esa Tontti 044 5631 430
esa@altagency.fi

Topi Saha

Kaustisella syntynyt Topi Saha on väkevistä sanoituksistaan ja vähäeleisistä kappaleistaan tunnettu laulaja-lauluntekijä. Helsingin Sanomat on tituleerannut tätä osan vuodesta Hongkongissa viettävää artistia kotimaisen folkin toivoksi.

Sahan neljäs albumi, maaliskuussa ilmestynyt Lopunajan rakastavaiset on saanut osakseen kauttaaltaan kiittäviä arvioita. Julius Maurasen tuottamaa albumia on luonnehdittu pysäyttäväksi ja ikiaikaiseksi. Soundi-lehden mukaan Sahan toiminta ”melko marginaalisen musiikin alalla ja sitä kautta isompiin kuvioihin päätyminen antaa uskoa vanhan liiton tapaan tulla tunnetuksi levy levyltä, ajan myötä”. Savon Sanomien mukaan ”tuntuu, kuin Topi Saha olisi ollut olemassa aina”.

Uuden levyn lauluja tekee keikoilla lihaksi yhtye, jonka muodostavat Sahan lisäksi Tero Hyväluoma (viulu, busuki, rummut), Matias Tyni (koskettimet, mandoliini), Joni Teirikangas (basso) ja Jaakko Murros (sähkökitara).

Soolouransa ohella Saha musisoi säännöllisesti Antero Lindgrenin ja Mikko Joensuun taustayhtyeissä. Miehen itsensä lisäksi ovat hänen laulujaan esittäneet mm. Lassi Valtonen, Anna Puu, Ellinoora ja Johanna Försti.

”Minkäänlaisia kikkoja ei tarvita, kun on vahva tarina ja taito kertoa. Sahalla on. Hän on aivan poikkeuksellinen lahjakkuus.”
-Helsingin Sanomat

Ros Red

Ros Red on helsinkiläisen tuottaja Pasi Viitasen elektroninen sooloprojekti, jonka ensimmäinen ”The Flipside”-EP julkaistiin tänä vuonna Solina Recordsin kautta. Ros Redin biiseissä isot bassot ja modernit biitit yhdistyvät pohjoismaisen popin atmosfääreihin.

Livenä bändi laajenee nelihenkiseksi Seidi Guzejevin (samplet, viulu), Heta Saukkosen (samplet) ja Sara Riikosen (koskettimet) myötä. Tähänastisista esiintymisistä tärkeimpiä on ollut esimerkiksi keikka Superwood Festivalilla 2017.

Kesä

Helsinkiläinen Kesä on post-punkista ja uudesta aallosta ammentava yhtye, joka seilailee voimakastunteisen suomalaisen synkänpuhuvan popin aluevesillä, poiketen vauhtisokeana myös elektronisvivahteisella vyöhykkeellä sekvensoitujen syntetisaattoreiden ja kirurgisella tarkkuudella sykkivien rumpukoneiden koekeittiöissä. Melodiset bassolinjat, analogista lämpöä puhaltavat kosketinmatot ja repivät kitarakudelmat luovat pohjan laulaja Toni Salmisen ilmavalle fraseeraukselle.

Yhtye herätti kiinnostusta ja kuhinaa jo ensisingleillään, ja Svart Records julkaisikin Kesän ensimmäisen bändin nimettömän äänitteen keväällä 2015. Svart Records toimii julkaisijana myös yhtyeen tulevalle Aukea albumille, joka julkaistaan toukokuun 2018 lopussa. Tulevalta albumilta julkaistiin huhtikuussa ensimmäinen single Tulta tuijotin.

TALLI

Rony Rexin ja Töölön Ketterän syyskuussa Helsingin Kuudennella Linjalla ensi kertaa järjestetty TALLI on bassline- garage- ja housemusiikkiin keskittyvä klubikonsepti. Tuoreimpia UK-saundeja ja kiinnostavimpia vieraita Kuudennelle Linjalle tuova TALLI tulee jatkossa laajentamaan reviiriään myös Hämeentien ulkopuolelle, ja kolmipäinen ryhmä jalkautuu luonnollisesti niin klubeille kuin festareillekin.

”Oon jo pidemmän aikaa kelannut että olisi siistiä tehdä keikkailun ja studiotyöskentelyn ohella uutta projektia klubipuolella. Palaset loksahti kohdilleen avattuani ideaa Töölön Ketterän kundeille”, villeistä DJ-seteistä, livestriimeistä, radio-ohjelmasta sekä vastikään julkaistusta bassovaikuitteisesta tuotannostaan tunnettu Rony Rex fiilisteli ennen ensimmäistä iltaa.

Dizzy & Fetti

Dizzy & Fetti ovat Mauno Gang rap-kollektiivissa vaikuttavia artisteja jotka tunnetaan melodisemmasta trap-tyylistään ja freeseistä sanoituksistaan. Kaksikko yhdisti voimansa julkaistaakseen VKLP-nimisen yhteis EP:n joka edustaa rap-musiikin uusinta aaltoa.

Iron Country Sisters

Iron Country Sisters on vuonna 2014 perustettu helsinkiläinen englanninkielistä roots-vaikutteista musiikkiaan esittävä siskotrio. Rautamaan siskosten muodostama yhtye yhdistelee musiikissaan popin purevuutta, folkin herkkyyttä, bluesin rosoa ja kantrin kaihoa ja soundi nojaa vahvasti kolmiäänisiin lauluharmonioihin. Siskosten persoonalliset lauluäänet soivat yhdessä upeasti jokaisen toimiessa vuorollaan myös solistina. Akustisten kitaroiden ja viulun soundia kasvattavat kvartetti- ja kvintettikeikoilla myös basso ja rummut.

Ismo Alangon ”Aino ja Ali” (Pannaanko pakasteet pieneen pussiin?) -julkaisullakin vieraillut yhtye on kerännyt yleisöä keikkailemalla ahkerasti, mm. 2017 Provinssissa. Ihastusta herättänyt ensisingle ”Lonely Tune” julkaistiin 2016 musiikkivideon kera ja tällä hetkellä valmisteilla on vuonna 2018 julkaistava kokopitkä debyyttialbumi, jolta jo julkaistu ”Bonfire”-single antaa esimakua.

Uusin single ”Go Slow” julkaistiin 1.6.

Esa Kotilainen

Progetaustainen Esa Kotilainen tunnetaan kotimaisen kosmisen rockin suunnannäyttäjänä, tuotteliaana säveltäjänä, ansioituneena muusikkona ja tiedettävästi ensimmäisen legendaarisen Minimoog -koskettimen omistaneena suomalaisena.

Sekä progressiivisen, sähköisen elektronisen musiikin että syntetisaattoreiden velhona tunnetun tienraivaajan kunnioitettava taiteellinen työ on merkittävä osa kotimaista musiikkihistoriaa. 70-lyvylla uransa aloittanut sekatyömiehen monenkirjavalle uralle on mahtunut pestejä niin Dannyn bändistä Wigwamiin kuin Hectorin yhtyeestä Tasavallan presidenttiinkin.

Kotilaisen 1977 julkaisema ensimmäinen soolojulkaisu ”Ajatuslapsi” on jäänyt aikansa merkittäväksi virstanpylvääksi kotimaisena syntetisaattorialbumina ja ambienttina. Sittemmin Kotilainen on säveltänyt useita julkaisuja, joiden pitkälle viety efektiivisyys ja tuntemattomissa aika-avaruuksissa soljuva visuaalisuus on saatu aikaan Karijärven jäitä äänittämällä ja yhdistelemällä sävellyksiä esimerkiksi tehtaiden ääniin – vain muutamia esimerkkejä mainitaksi.

Kaita Isäri Seppälä

Kaita Isäri Seppälä on aiemmin mm. Lopunajan mies -yhtyeessä kitaraa soittaneen Harri Lindin tuore sooloprojekti. Kaita Isäri Seppälän äärimmäistä svengiä tihkuva elektronisvivahteinen rock tarkastelee musiikissaan ihmisenä olemisen ydintä maailmaa nähden kulkurin osuvalla otteella.

Neljän biisin Suudeltu Hyppää Kaamokseen -EP julkaistiin marraskuussa 2017. Harri Lindin lisäksi äänitteellä musisoivat Mikko Virta (rummut), Arttu Hasu (basso) ja Einari Stylman (syntetisaattorit).

Varjot

Oletko kuullut vielä yhtyeestä nimeltä Varjot?

Metsien pimeydestä kuuluu ääniä. Jonkun aikaa omissa oloissaan viihtynyt hardcore punk –kokoonpano nimeltä Varjot on ilmoittanut valmistautuvansa ensimmäiseen julkiseen esilletuloonsa. Yhtye on saanut alkunsa jäsentensä mukaan viime kesän Sideways –festivaalin jälkimainingeissa, kun joukko erinäisissä punk- ja hardcorebändeissä soittaneita henkilöitä tajusivat aamuöisten keskusteluidensa teemojen palaavan vähän väliä saman aiheen ympärille: kaipuuseen päästä purkamaan itseään kovaäänisen musiikin pariin. Sitä, keitä nämä kyseiset henkilöt ovat, yhtye ei ole halunnut missään vaiheessa mainostaa – ääni puhukoon puolestaan kasvojen sijaan. Viikkoa myöhemmin puheet muuttuivat sanoista teoiksi ja kesän loppuun mennessä kasassa oli levyllinen kappaleita, joita yhtye on syksyn mittaan äänittänyt ”keskellä metsää, jossain päin Suomea”.